Железни врата

За Проекта

Мащаб и Значение

Железни Врата I

Железни Врата II

Железни Врата?

Железните Врата или Порти са два колосални шлюза на река Дунав, които се намират на повече от 80 километра един от друг. Две преграждания, две порти, масивна железна инфраструктура за укротяване на речните бързеи и улесняване на навигацията по реката. Терминът „железни порти“ е въведен за първи път от вестник „Таймс“ през 1853 г. Географски той се отнася до много по-голяма площ, която се простира на 83 мили, но употребявайки го повечето хора визират района на Четирите големи клисури и трите широки басейна между тях или просто двете преграждания. 

Защо?

През 60-те години тесните клисури в този район на Дунав са пълни с бързеи, които възпрепятстват търговския транспорт по реката. Железни врата, двете масивни преграждания на реката са били крайно необходими, за да забавят нейната скорост, улеснят и направят навигацията по-безопасна. След приключването на проекта нивото на реката се повишава с 39 метра, построени са и две масивни водноелектрически централи. Търговският и туристически транспорт вече са възможни, увеличена е общата плавателната дължина и използваемостта на реката. Дунав е укротен, вече е безопасен и готов да бъде преоткрит. 

Колко красиво е всъщност?

Районът на четирите ждрела е определено най-красивата част на реката. Всичко трябва да бъде изживяно, защото е трудно да се опише колко жиповисно и вдъхновяващо изгледжа всичко от лодка. Към момента на завършване на проекта, Железна врата е 10-тата най-мощна водноелектрическа централа в света. Проектът наистина е инженерен шедьовър и си заслужава да се посети.

Железни врата
River Bliss
Хепи Чартър Видин